Un moment per viure. Orientacions Parroquials

Montblanc, 14 de març de 2020

Benvolguts,

després d’un primer moment d’haver de definir les normes que cal que regulin aquesta situació d’emergència a la nostra Unitat Parroquial, voldria que junts encaréssim aquesta situació com el que som: homes i dones empeltats a Crist i constituïts en el seu poble sant.

Cal que llegim aquest moment com un temps de Déu, un temps en el qual Déu actua i ens interpel·la. Aprofitem-lo doncs per a créixer en les virtuts teologals de la fe, l’esperança i la caritat, i en el marc d’una quaresma ben viva.

Voldria que la fe il·luminés les nostres decisions, converses, pensaments. No deixem de viure units a Crist. De quina manera no se’ns brinda una gran oportunitat per pregar més? Ara és moment per dedicar-hi més temps o un temps de més qualitat. I potser per mirar de pregar junts i amb família.

Propostes:

 1. llegir la bíblia tranquil·lament, i si hom no sap per on començar, doncs que agafi un llibre del Nou Testament.
 2. Recuperar alguna lectura espiritual, segur que tenim algun llibre per casa que podem recuperar, i sinó en teniu cap, a la Plebania en deixarem en dipòsit per poder-los prendre a casa.
 3. La litúrgia de les hores pot ser un moment per descobrir-la o redescobrir-la. Us hi pot ajudar l’aplicació de mòbil que es diu CPL o seguir les de Montserrat a través de Radio Estel.
 4. El Santuari de la Mare de Déu estarà obert durant tot el dia. Sabeu que ens fa bé anar-hi una estona passejant cada dia o dia per altre. Hi deixarem pregàries amb paper perquè us faci més fàcil la visita a la Mare de Déu.
 5. És un bon moment per recuperar la pregària del Rosari tant senzilla i tant nostra, també el Via Crucis o fer novament una Novena.
 6. Els diumenges estarà oberta l’església de Sant Miquel durant el matí perquè qui vulgui hi pugui fer una estona de pregària.

 

Voldria que l’esperança en aquest temps confús il·luminés amb més força a les nostres vides. Tenim el regal de saber que som convidats a participar de l’eternitat de Déu. Som fills de la Pasqua i tenim la nostra ciutadania al cel! No ho oblidem mai. Per tant no deixem que els embats del moment ens facin perdre l’esperança en la vinguda del Senyor. Com així demanem a totes les celebracions.

 1. El Plebà, cada dia a les 11 del matí, celebrarà la missa sense fidels a l’altar major de Santa Maria, davant la relíquia de Sant Maties, per les necessitats de tots i en bé de tot el poble.
 2. Pot ser aquest un bon moment per la música llarga, pel silenci, per la contemplació. Caldrà reservar estones de silenci a casa, la televisió, la ràdio les xarxes socials no poden estar tot el dia funcionant. Cal que sentim ni que sigui una estona el batec del cor i el goig del respirar.

 

I finalment voldria que la caritat cristiana excel·leixi en aquest moment de tensió. En els moments difícils podem deixar sortir de nosaltres el millor o el pitjor. Que sigui l’amor de Déu el que ens empenyi en cada una de les nostres decisions.

Propostes:

 1. Estiguem atents els uns amb els altres. Cuidem-nos. Respectem-nos. Segurament seran bons dies per parlar, parlar i parlar amb els qui tenim més a prop. Aprofitem-ho per dir-nos coses boniques que fa temps que no ens diem.
 2. És un bon moment per trucades llargues, i els més “innovadors” videotrucades, amb persones que potser tenim lluny o fa temps que no xerrem.
 3. També serà un temps per posar a prova la nostra paciència familiar, dediqueu-vos un temps especialment pares i avis. Mireu d’organitzar-vos. Els horaris amb família també són necessaris, ja ho sabeu.
 4. Estiguem atents dels membres de la nostra parròquia que sabem que estan sols, vetllem-nos una mica entre tots. Potser els podem ajudar de manera segura i senzilla. I cal que ho fem.

 

Benvolguts, aquesta és una situació nova però que hem de viure. I per tant, l’hem de viure cristianament. Vull tenir una paraula d’agraïment a tots els servidors públics que des dels diferents àmbits estan treballant per gestionar i reconduir aquesta situació d’emergència sanitària. La pregària de la Parròquia ha de ser també insistent per a ells. També una paraula de suport a tots els actors del món econòmic, s’obre un temps difícil, caldrà que hi posem el millor de cadascú per no fer encara més grossa la crisi econòmica i social que per molts encara és viva.

Que la Mare de Déu de la Serra intercedeixi per nosaltres. I que Sant Maties i Sant Jordi ens siguin protectors.

Resto a la vostra disposició amb tot l’afecte fratern.

Sempre vostre.

Mn. Simó Gras i Solé,

El Plebà de Montblanc