Es dirà Joan

Volien que es digués Zacaries però Elisabet va dir: “S’ha de dir Joan” (Lc.1,60) com havia decidit Déu per boca de l’àngel. I Joan va ser el precursor de Jesús, el qui va preparar el poble per acollir a Crist. El més gran entre els profetes.

Fa dies que conversàvem sobre qui seria el nou Arquebisbe, i ara ja sabem que “el seu nom és Joan” (Lc.1,63). No vull posar-li massa pressió al nou arquebisbe amb aquest paral·lisme bíblic, però em ve com anell al dit per indicar-vos que tenim nomenat el nou successor dels apòstols per a la nostra Església de Tarragona i serà Mons. Joan Planelles i Barnosell.

Un prevere gironí que el coneixem com un home de Déu, que ha exercit el seu ministeri presbiteral com a rector de parròquies, professor de teologia, rector de seminari, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i, altres serveis centrats en la comunió pastoral i la pràctica teològica.

Benvolguts, des de sempre l’Arquebisbe ens entronca en la comunió amb tota l’Església catòlica, i novament cal que el reconeguem com un enviat de part de Déu per acompanyar-nos en aquest camí de comunió i de fe. Un instrument eficaç de la gràcia divina en la seva paternitat i pasturatge. Un pastor que hem de demanar a Déu que sigui segons el seu cor (cf. Jeremies 3,15). Per això us demano que dediqueu part de les vostres pregàries a encomanar-lo.

Alhora, l’Arquebisbe és un germà gran que ha acollit amb “tremolor”, expressió que ell mateix va usar a la carta de salutació, aquest servei en l’Església. I és per això que us prego també que des d’ara l’acollim com algú de casa, de la família, que ocuparà un lloc important, però no llunyà. L’Arquebisbe no ve a ajudar-nos, i nosaltres no som aquí per ajudar-lo, com si tot plegat es tractés d’una societat mercantil. Ve, i hi som, per a viure i créixer en la vida de Déu junts, des de la fraternitat, l’estima, l’escolta, el perdó, la confiança i la franquesa. És així com l’hem d’acollir a casa. Com algú de la família, de la gran família de Déu que pelegrina per Tarragona, i concretament a Montblanc. Estimats, només així lloarem a Déu rectament pel nou Arquebisbe.

Parròquia de Montblanc, el nou Arquebisbe es dirà Joan, preguem perquè sigui gran als ulls de Déu, que ens condueixi cap al Senyor amb esperit i poder, tot preparant-nos per a ser un gran poble (cf. Lc. 1,15-17) com feu Joan Baptista.

Mn. Simó Gras i Solé

el vostre Plebà